To jasne, że najważniejszą częścią urządzeń, które mają strzyc i ciąć są… ostrza. Tak, jak nóż kuchenny ze słabym ostrzem nie sprawi, że przygotujesz dobry obiad, ba, nie pokroisz nawet chleba, tak maszynka z piękną obudową, a fatalnie wykonanym ostrzem nie pomoże Ci dobrze wyglądać. Bez dobrych ostrzy najlepszy nawet silnik, ani mrugające wszystkimi kolorami tęczy wskaźniki LED nic nie zdziałają. To tylko dodatki i bajery. To ostrza dobrej jakości sprawiają, że sam proces cięcia jest wydajny i łatwy, a jego efekty są po prostu trwałe. Na co zatem zwracamy uwagę przyglądając się ostrzom?
Materiał, z którego wykonano ostrza
W tym artykule omówimy dwa typy ostrzy. Tytanowe i ceramiczne. Niektórzy producenci decydują się umieścić w swoich maszynkach ostrza inne, niż stalowe. Jakie są wady i zalety stosowania maszynek z takimi ostrzami? Twardość surowców, z którego wykonane zostały ostrza, a tym samym ich klasę, najtrafniej określa się na podstawie testu dokonanego metodą Rockwell`a. Tę metodę w przygotowaniu surowców do produkcji maszynek wykorzystuje np. firma Wahl, która w Ameryce już od 100 ponad lat włada rynkiem barberskim i jest w tym prawdopodobnie najlepsza. Faktem też jest, że to właśnie Wahl jest pionierem we wprowadzaniu nowych technologii do maszynek do strzyżenia i golenia. I te technologie są później kopiowane przez inne wielkie marki. Dlatego Wahl`a Wam proponować będziemy i o każdej nowince poinformujemy, bo obserwujemy tę firmę bacznie. Wracając do Rockwell`a. Warto poczytać, choćby na Wikipedii, na czym ta metoda polega i dlaczego jest tak miarodajna. Tak, potwierdzamy, istotny jest materiał, z którego wykonane są ostrza, jak i sposób jego obróbki. Z czego produkuje się ostrza? Już służymy wiedzą.
Ostrza tytanowe
Tytan to lekki, bardzo wytrzymały metal odporny na korozję. Stosuje się go w przemyśle lotniczym, medycznym i motoryzacyjnym. Jest jednak w określeniu „tytanowe ostrza” małe przekłamanie. Tak naprawdę nie całe ostrza są z tytanu, a tytanowa jest tylko ich osłona, za to sam rdzeń wykonany jest ze stopu metali. Po czasie, jednak nawet i tytanowa powłoka się ściera. Nie ma też ona wpływu na wytrzymałość czy siłę ostrzy, jest zatem pewnego rodzaju cieniutką warstewką ochronną. Niestety, w przypadku maszynek dość nietrwałą.
Ostrza ceramiczne
Według nas mają kilka plusów i jeden wielki minus, Szefowie kuchni bardzo chwalą sobie ostrza ceramiczne. Ich największą zaletą jest niebywała ostrość i wytzrymałość. Dodatkowo są odporne na korozję, rdzę i działanie nawet ostrych chemikaliów. Podczas golenia ostrza ceramiczne nie nagrzewają się, ponieważ nie przewodzą ciepła tak, jak metal. Niestety, są tak kruche, że najmniejsze nawet uderzenie czy upadek mogą sprawić, że cześć materiału odpryśnie lub po prostu się złamie. Dlatego kupno maszynki z ostrzami ceramicznymi jest mocno ryzykowne, chyba, że przechowujesz ją na muślinowej poduszeczce.